Värnamo Ljuskopiering sætter skub i brochurefremstillingen.

Automatisering i den tredje generation: Med StitchLiner Mark III, samlehæftemaskine og samlemaskine i én enhed, effektiviserer Värnamo Ljuskopiering brochureproduktionen.

Familievirksomheden Värnamo Ljuskopiering blev grundlagt i slutningen af 1950erne. Som navnet afslører, startede virksomheden som en ren kopieringsvirksomhed. I dag er der ni medarbejdere på det lokale, traditionelle trykkeri, som også har en manualproduktion. Her fremstilles følgesedler og betjeningsvejledninger. Horizon er en vigtig leverandør af maskiner til grafisk efterbehandling for virksomheden, hovedsageligt inden for falsning, samlehæftning og limbinding.

”Vi har besluttet, at vi så vidt muligt selv tager os af den grafiske efterbehandling. Vores fokus ligger på klammehæftning. Til denne opgave har vi to anlæg fra Horizon”, siger Hans Bolmö.

Värnamo Ljuskopiering har for nylig suppleret sin maskinpark med en Stitchliner Mark III, som er en kombination af en samlehæftemaskine og samlemaskine med en særlig høj automatiseringsgrad. Maskinløsningen blev installeret i august hos Värnamo Ljuskopiering, efter virksomheden havde oplevet anlægget live på messen Sign&Print sidste år. Der er tale om et højtydende system, som virksomheden nu bruger til krævende produktioner af rygstikhæftede brochurer.

”Denne nye maskine har erstattet vores gamle StitchLiner 5500, som vi har haft siden 2005. Vores primære mål var at øge kapaciteten. Herudover bruger vi StitchLiner Mark III meget til dobbeltdrift og til produktioner med mange sider“, siger Hans Bolmö og fortsætter:

”Vi har været meget tilfredse med forgængeren, men jeg har personligt ventet på en afløser. Jeg konstaterede, at der er udviklet en række funktioner siden StitchLiner 5500, og at de svarer til mine ønsker.“ Herefter var det ikke svært at tage en beslutning.

Stitchliner Mark III er baseret på det samme princip som de andre maskinmodeller fra Horizon. Planoark i råformat føres ind i maskinen til plovfalsning, bliver rygstikhæftet og beskåret på tre sider. Denne tredje generations maskine adskiller sig på den måde, at den arbejder hurtigere, har færre svigt og en højere automatiseringsgrad.

”Højere hastigheder, kortere klargøringstider og ganske enkelt en mere automatiseret maskine”, siger Hans Bolmö, som altid har haft en forkærlighed for maskiner.

De fleste brochurer, som Värnamo Ljuskopiering producerer, har et omfang på 64 til 104 sider. Normale oplæg ligger mellem 3.000 og 20.000 styk. Naturligvis kan der også produceres 12-siders brochurer i maskinen. Da virksomheden imidlertid ejer to samlehæftemaskiner, kan brochurer med et lavere sideantal placeres i en lettere produktion.

Hans Bolmö roser også, at hver enkelt bevægelse i maskinen udføres af motorer. På denne måde kan alle parametre tilpasses i den løbende drift. Det er ikke nødvendigt at slukke maskinen for at finjustere.

”Der er sket en anden vigtig optimering af området i hjørnet, hvor arkene samles og omstyres. Det var tidligere et kritisk punkt. Her har vi opnået en stor forbedring, hvad angår driftssikkerhed. Herudover kan maskinen bedre håndtere forskellige typer papir: Hvis papirkvaliteten ikke var fejlfri, kunne den tidligere maskine af og til være svær at indstille. StitchLiner Mark III er tydeligvis ikke så følsom over for forskellige typer papir.”

Horizon tilpasser maskinen til kundekravene, og den kan også forbindes med de samlemaskiner eller det tilbehør, der allerede findes i virksomheden.

”Det er de systemer, der hyppigst står til rådighed i dag. De står i næste alle trykkerier og også i nogle bogbinderier. Der kan med forskellige anvendelser og konfigurationer bearbejdes forskellige formater, offset- eller digitaltrykprodukter. Det afhænger af, hvordan man opbygger dem”, siger Kent Svensson fra Horizon.

StitchLiner Mark III kan bearbejde papir på op til 350 gram. En ny feature er produktionen af brochurer i A4-tværformat. Den maksimale hastighed er 6.000 brochurer per time (A4-tværformat: 5.300 brochurer).

Hans Bolmö siger, at hele produktionsprocessen, fra det enkelte ark til slutproduktet, har fået et væsentligt kvalitetsløft. I øjeblikket eksperimenterer de med produktioner med mere end 104 sider. ”Det er interessant. Vi vil forsøge at nå den nominelle kapacitet, fordi vi mener, at slutproduktets kvalitet er forbedret.

 

Text (svensk original) och foto: Claes Nordström, Sign & Print
(Sign & Print, No. 538)